Демчишин каже, що влітку Україна проживе і без російського газу

Україна після закінчення опалювального сезону зможе обійтися без російського газу і відбору газу з підземних газових сховищ

Про це сьогодні на брифінгу заявив глава Міненерговугілля Володимир Демчишин, передає Liga.net.

"Ситуація в принципі збалансована. Протягом останнього тижня ми зі сховищ забирали не більше 10 млн кубометрів. По імпорту з європейського реверсу ми отримували десь 40-45 млн, ще 55 млн ми видобуваємо самі. І з російського боку обсяг був трохи менше 10 млн. За таких умов і запаси більше 7,7 млрд кубометрів ситуація збалансована", - зазначив міністр.

За його словами, споживання газу після підвищення температури впало до менш ніж 100 млн кубометрів на добу.

"Тобто, сто мільйонів - це 55 млн українського видобутку і 45 млн - європейського. Питання ми закриваємо. Сьогодні, 1 квітня, споживання зросло десь до 110, але все це дуже чутливо до температур. Ми вже говоримо про готовність відключати теплокомуненерго в найближчі два тижні ", - зазначив він.

Читайте також: Чому "Газпром" несподівано став другом України

Демчишин підкреслив, що після стабілізації температурного режиму теплокомуненерго почнуть відключатися від систем.

"І це дасть можливість знизити споживання до того рівня, який ми зможемо забезпечити, що не відбираючи газ взагалі зі сховищ і не отримуючи від Росії. Хоча з Росією теж принципова домовленість досягнута - ви бачили заяву "Газпрому", знижку в $100 вони нам погодили", - підкреслив Демчишин.

Нагадаємо, вчора російський уряд вирішив, що продовжить на другий квартал знижку на газ для України, представляющуюся за рахунок експортного мита. Відповідне рішення на зустрічі з прем'єр-міністром РФ Дмитром Медведєвим підтримав президент Володимир Путін.