Кабмін схвалив законопроекти щодо декомунізації

Кабінет Міністрів України на своєму засіданні схвалив законопроекти щодо засудження комуністичного та нацистського тоталітарних режимів в Україні, заборону їхньої пропаганди, а також розсекречення архівів репресивних комуністичних органів

Про це повідомляє урядовий портал, передає Еспресо.TV.

В уряді наголошують, що законодавчі ініціативи передбачають розсекречення дотепер абсолютно закритих для простих громадян, в тому числі й тих, що постраждали, архівів.

Зокрема, за результатами засідання на розгляд Верховної Ради виносяться законопроекти "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки", а також "Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років".

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк звернувся до парламенту України невідкладно ухвалити законопроекти щодо декомунізації: "Уряд їх підготував. Звертаємося до парламенту прийняти ці закони і врешті-решт заборонити комуністичну і нацистську ідеології як брати-близнюки, які є ідеологіями проти людяності".

Нагадаємо, про підготовку цих законопроектів прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив вчора на позачерговому засіданні Кабінету Міністрів.