США: Росія в Криму намагається закрити рота незгодним

Державний департамент оприлюднив заяву, у якій рішуче засудив закриття в Криму кримськотатарських ЗМІ, а також триваючі переслідування національних меншин та незгодних з окупаційною владою на півострові

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Укрінформ.

"Ми рішуче засуджуємо закриття російською окупаційною владою напередодні багатьох основних кримськотатарських ЗМІ, в тому числі телеканалу ATR – останньої незалежної телевізійної станції, яка вела мовлення для кримськотатарського населення Криму, а також інформагентства QHA, газети "Авдет", радіостанції "Мейдан FM" та кількох інших", – наголошується в заяві Держдепартаменту США.

В американському дипломатичному відомстві зазначили, що ці акти по відношенню до конкретних ЗМІ "стоять у низці останніх дій, що підривають свободу слова в Криму". Вони стали продовженням річної кампанії, спрямованої на те, щоб змусити замовкнути кримськотатарське населення та інших осіб, які виступають проти російської окупації.

"Татари були відокремлені та піддавалися дискримінації, залякуванню й переслідуванню, в тому числі під час рейдів по житлових будинках, політичних організаціях та місць віросповідання", – зазначається в оприлюдненому документі.

Жителі Криму заслуговують на краще, наголосили в Держдепі. "Сполучені Штати засуджують нездатність Росії поважати права тих людей, які залишаються в Криму, та зневагу РФ до свободи ЗМІ, й закликають до негайного відновлення роботи всіх медіа, які були закриті. Крим залишається невід'ємною частиною України, і Сполучені Штати продовжують стояти за суверенітет і територіальну цілісність України", – підкреслюється в заяві зовнішньополітичного відомства США. 

Нагадаємо, 1 квітня перший кримськотатарський телеканал ATR припинив мовлення. Офіційною причиною закриття окупаційною владою каналу стало не проходження перереєстрації відповідно до вимог російського законодавства.