Користувачі вимагають з Facebook $13 млн за те, що соцмережа стежить за ними

25 тисяч користувачів подали колективний позов проти Facebook із звинуваченням соцмережі в порушенні європейських законів про конфіденційність

Про це повідомляє ВВС Україна, передає Еспресо.TV

Перші слухання пройдуть у четвер у Відні. Ініціював судовий розгляд австрійський борець з захисту особистих даних Макс Шремс, незадоволений тим, як Facebook збирає і передає дані.

Позов подали проти європейської штаб-квартири Facebook в Дубліні, де зареєстровані всі акаунти користувачів за межами США і Канади.

Facebook поки не давав жодних коментарів з приводу позову. 

Згідно із заявою позивачів, закони про недоторканність приватного життя порушуються, оскільки соцмережа стежить за тим, коли користувачі натискають кнопку "Мені подобається".

Пан Шремс, випускник юридичного факультету, хоче покласти край тому, що він називає масовими стеженнями з боку соціальної мережі. Він також стверджує, що компанія співпрацювала з системою стеження Prism, яку запустило Агентство національної безпеки США в 2007 році.

"По суті ми просимо Facebook, щоб він зупинив масове стеження і прийняв зрозумілу людям політику конфіденційності, а також зупинив збір даних про осіб, які навіть не є користувачами соцмережі", - заявив 27-річний Шремс.

Позивачі вимагають компенсацію у розмірі 500 євро (539 доларів) кожному.

За словами пана Шремса, Facebook вважає, що справа не може бути прийнята до розгляду в рамках австрійських законів.

Нагадаємо, нещодавно компанія Facebook презентувала нову штаб-квартиру

Також повідомлялося, що в США суд дозволив дівчині розлучитися через Facebook.