Через агресію Росії Німеччина забезпечуватиме зброєю Литву

Литва отримає від Німеччини 12 самохідних артилерійських установок PzH 2000

Домовленість досягнуто в ході візиту міністра оборони ФРН Урсули фон дер Ляйен до Вільнюса, повідомляє Еспресо.TV із посиланням на "Німецьку хвилю".

Очікується, що деталі поставок будуть узгоджені в травні. Урсула Фон дер Ляйен підкреслила, що самохідні гаубиці будуть виділені з арсеналу бундесверу. ФРН підтримає Литву як союзника по НАТО, додала німецький міністр. Вартість контракту, за даними агентства dpa, складе близько 15 мільйонів євро.

У Литві завершилося турне міністра оборони Німеччини по країнах Балтії. У всіх трьох країнах - Естонії, Латвії та Литві, міністр наполегливо підкреслювала непорушність солідарності партнерів по НАТО.

"Для нас це означає, що стаття 5 діє без будь-яких обмежень", - запевнила партнерів Урсула Фон дер Ляйен.

5 стаття Вашингтонського договору визначає, що збройний напад на одну або кількох країн НАТО розглядатиметься як напад на весь оборонний союз. Іншими словами, вона гарантує всім країнам-членам альянсу колективний захист від агресора.

На тлі конфлікту на сході України Литва поряд з іншими балтійськими країнами стурбована безпекою своїх кордонів. За даними останньої доповіді Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI), в минулому році країна збільшила військовий бюджет на 50%. В цілому в країнах Балтії істотно зросла і кількість військових навчань із задіянням солдатів з держав-членів НАТО. У 2015 році у навчаннях на території Литви візьмуть участь 500 військових з Німеччини.