Болгарія знайшла спосіб, як злізти з "газової голки" Росії

Болгарія зробила крок для зниження залежності від поставок енергоносіїв з Росії. У Софії підписано угоду про будівництво трубопроводу, який зв'яже її з газовими мережами сусідніх Румунії та Греції

Документ про будівництво так званого вертикального газового коридору підписали представники енергетичних відомств Болгарії, Румунії та Греції, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на The Wall Street Journal.

"Ми нарешті отримуємо нове джерело газу, тому що досі ми повністю покладалися на одне джерело - Росію", - сказав заступник міністра енергетики Болгарії Жечо Станков.

Вартість будівництва становить приблизно $220 млн. Газопровід планується ввести в дію в 2018 році. Він буде наповнюватися газом з Азербайджану та з терміналів СПГ, розташованих в Греції, сказав Станков.

За словами міністра енергетики Болгарії Теменужка Петкова, будівництво інтерконнектора з Греції почнеться в березні 2016 року, повідомляє Novinite.BG. Кошти на будівництво дасть Євросоюз у вигляді гранту, додала вона.

Болгарія сподівається також почати розробляти власні газові родовища. Минулого тижня почалася подача заявок на тендер про проведення розвідувального буріння на нафтогазових блоках Терес та Сілістра в Чорному морі.

Станков в інтерв'ю Reuters від 15 квітня говорив про бажання перетворити Болгарію в енергетичний хаб. За його словами, його ключовими елементами повинні стати чорноморські родовища і "вертикальний газовий коридор", підключений до Південного газового коридору, що складається з нафтопроводів ТАP і TANAP.