Бої навколо Широкиного у неділю стали найзапеклішими за два місяці, – ОБСЄ

Спеціальна моніторингова місія Організації з безпеки та співробітництва в Європі фіксує за вихідні найбільш інтенсивні бойові дії навколо Широкиного починаючи із середини лютого

Про це йдеться у звіті місії за 26 квітня, передає Еспресо.TV з посиланням на УНІАН.

Зокрема зазначається, що у неділю представники місії спостерігали, за їхньою оцінкою, за найбільш інтенсивними обстрілами в Широкиному з того часу, як бойові дії в цьому районі розпочалися в середині лютого.

"Протягом останніх 12 годин, та на момент опублікування цього звіту спеціальна моніторингова місія фіксувала від поодиноких до безперервних вогневих перестрілок, в тому числі зі стрілецької зброї, кулеметів, ручних протитанкових гранатометів та автоматичних гранатометів", – йдеться в звіті.

Окрім того, зазначається, що впродовж дня місія, перебуваючи на двох облаштованих спостережних постах, розташованих на відстані 1,5 км на захід та 4,5 км на північний захід від Широкиного, зафіксувала 69 вихідних пострілів з танків, які були здійсненні з позицій в 600 метрах на південний схід та 800 метрах на північ від місця знаходження спостерігачів.

При цьому спостерігачі ОБСЄ зафіксували 191 випадок вихідного мінометного вогню зі зброї 82-міліметрового калібру та 153 випадки вихідного мінометного вогню зі зброї 120-міліметрової калібру. Вказаний вогонь походив з відстані 600 метрів на південний схід, 300 метрів та 1,5 кілометри на північний захід та 800 метрів на північ від місця розташування місії.

О 7:20 спостерігачі чули два гучні вибухи, які найбільш імовірно були спричинені вогнем зі 122-міліметрової артилерії. Вибухи сталися приблизно в 300 метрах від спостережного посту місії на східних околицях в селищі Бердянське (підконтрольне Україні), що у підсумку змусило представників ОБСЄ передислокуватися на інший спостережний пост.

Також сказано, що у проміжок часу від 15:00 до 16:30 обстріли було чутно в напрямку Маріуполя.

Окрім того, за допомогою безпілотника місія побачила 11 танків та чотири бронетранспортери, які рухалися через підконтрольне бойовикам "ДНР" село Куликове (15 кілометрів на північ від Широкиного). У цьому зв'язку відзначається, що впродовж останніх трьох днів безпілотники ОБСЄ помітили 17 танків, три самохідні гаубиці та 60 бронетранспортерів на підконтрольній "ДНР" території в 50 кілометрах на північ від Широкиного.

Нагадаємо, у суботу, 25 квітня, внаслідок обстрілу бойовиками Широкиного загинув боєць Нацгвардії, ще двоє українських військових отримали поранення.

Всі троє – бійці батальйону "Донбас". Загиблому було 42 роки, він уродженець Києва.