За військовими частинами в зоні АТО закріплять окремих журналістів

Міністерство оборони України спільно з Міністерством інформаційної політики України розпочинають конкурс на участь у експерименті Embedded journalists – закріплення журналіста за військовою частиною в зоні АТО

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на прес-службу Міноборони.

"На посаду Embedded journalists передбачено чотири точки з щотижневою ротацією. У цьому листі надається пропозиція на перший місяць проведення експерименту, що стартує орієнтовно з 15 травня", – йдеться у повідомленні.

У Міноборони наголосили, що участь у конкурсі на Embedded journalists можуть взяти журналісти, які мають:

1.​ Страховий поліс на роботу журналіста в зоні бойових дій.

2.​ Сертифікат про проходження спеціалізованого тренінгу військового журналіста.

3.​ Допуск до роботи в зоні АТО від СБУ (можливо буде встановлена додаткова перевірка).

4.​ Учасник має надати інформацію про аудиторію та тираж ЗМІ, які представляє.

5.​ На момент прикріплення журналіст має перебувати у відмінному фізичному стані.

Статус Embedded journalists передбачає підписання контракту між журналістом, ЗМІ і Міністерством оборони України про нерозголошення державних таємниць та інформації, яка може загрожувати інформаційній безпеці України. З журналістом буде постійно працювати прес-офіцер.

"Редакція ЗМІ, представником якого є Embedded journalists, має гарантувати дотримання вимог трудового кодексу та класифікувати перебування журналіста в зоні АТО як офіційне відрядження", – зазначили у Міноборони.

У відомстві підкреслили, що представник ЗМІ повинен обов’язково мати при собі засоби індивідуального захисту, що включають в себе, як мінімум, бронежилет не менше четвертого класу захисту, шолом з відповідним маркуванням "Преса", мати при собі медичну аптечку (в ній має бути все необхідне для надання першої медичної допомоги) та вміти нею користуватися.

Місце перебування журналіста: райони Широкине, Піски, Авдіївка, Щастя.