Кримські татари знову стали жертвами московського терору, - Порошенко

Кримськотатарський народ знову потерпає від терору й утисків московського режиму

Про це йдеться у зверненні президента України Петра Порошенка у зв’язку з Днем боротьби за права кримськотатарського народу, передає Еспресо.TV з посиланням на прес-службу глави держави. 

"У травні 1944 року сталінськими поплічниками було реалізовано спецоперацію з виселення з Криму його споконвічного населення - кримських татар. Каральний вирок стосувався усіх представників цієї національної спільноти: близько 200 тисяч осіб сімдесятьма ешелонами у нелюдських умовах були відправлені до Середньої Азії, на Урал та у Сибір", - наголошується у зверненні.

Порошенко нагадав, що результатом такої спецоперації стала втрата народом рідної землі і майже половини своєї чисельності.

"У цей день скорботи ми вшановуємо гнаних і принижених тоталітарним комуністичним режимом. Тих, хто зазнав тортур та знущань, передчасно зустрів смерть, знайшовши вічний притулок на чужині. Ми схиляємося перед їхньою пам’яттю", - підкреслив Порошенко.

Він зауважив, що ті, хто проніс крізь морок поневірянь вогонь національної ідентичності, зберіг своє горде етнічне єство, рідну мову та вірність власним традиціям гідні високої поваги та співчуття.

"Нині, в умовах окупації, кримськотатарський народ знову потерпає від терору й утисків московського режиму. Держава-агресор здійснює неприховані репресії. Відбуваються переслідування за сфабрикованими справами тисяч активістів і пересічних кримчан", - йдеться у зверненні.

"У цей непростий для всіх час важливо зберегти єдність і рішучість, які є запорукою нашої перемоги та майбутнього процвітання у сім’ї демократичних європейських країн. Усі ми - єдиний український народ. Пам’ятаймо про це!" - закликав президент.

Нагадаємо, 18 травня в Сімферополі не буде традиційної траурної ходи і мітингу. "Голова" окупаційної влади Криму Сергій Аксьонов заявив, що відмовився від проведення масових акцій у 71-шу річницю депортації кримських татар, щоб "не політизувати день скорботи".