Молдова забороняє в'їзд російських солдат в Придністров'я через війну в Україні, - ЗМІ

Влада Молдови перекрила російським солдатам можливості добиратися до Придністров'я. Місцеві поліцейські почали затримувати військовослужбовців, які добираються в розташування контингенту

Тільки за останні два тижні в кишинівському аеропорту були затримані, а пізніше депортовані на батьківщину відразу троє росіян, у тому числі і сержант-контрактник, передає Еспресо.TV з посиланням на "Коммерсантъ".

Аеропорт Кишинева залишався єдиною легальною можливістю для росіян добиратися до Придністров'я після рішення Верховної ради денонсувати угоду про транзит військовослужбовців та військових вантажів з Росії через територію України. 

За даними видання, з жовтня 2014 з Молдови були депортовані близько сотні військовослужбовців - громадян Росії.

У Кишиневі стверджують, що готові пропускати солдат, якщо Москва буде за місяць повідомляти про їх приїзд. Тих, хто прилітає без попередження, Молдова поміщає в список "небажаних". Відповідну заяву МЗС країни передав до Москви по дипломатичних каналах.

Молдова не визнає групу російських військ, які знаходиться в Придністров'ї"миротворцями", наполягаючи на їх виведенні з невизнаної республіки. При цьому спроби солдат потрапити в Придністров'ї під виглядом миротворців викликають невдоволення в Кишиневі.

Останній скандал був пов'язаний з полковником Дмитром Зеленцовим, який вирішив уникнути проблем при перетині кордону і представився миротворцем, однак, прибувши в Придністров'ї, очолив саме ОГРВ.

Чисельність ОГРВ в Придністров'ї становить близько 1000 осіб, тоді як псевдомиротворчий батальйон у невизнаній республіці складається з 412 осіб. ОГРВ крім цього охороняє склади з радянською зброєю, на вивезенні якого Молдавія наполягає з кінця 1990-х років.