Науковці знайшли спосіб подолати смертельний вірус Еболи

Американським вірусологам вдалося виявити вразливе місце збудника небезпечної лихоманки Ебола

Про це повідомляє Еспресо TV з посиланням на науковий журнал Мbio.

Вірус Еболи має вразливе місце. Для проникнення в живу клітину йому необхідний особливий білок (NPC1), тому якщо його блокувати, організм стає невразливим для збудника лихоманки.

"В ідеалі, подальші експерименти і дослідження за участю людей допоможуть нам створити антивірусні препарати, які будуть чіплятися за NPC1 і запобігати не тільки зараженню Еболою, але й багатьма іншими, дуже заразними філовірусами, які проникають у клітину подібним чином", - заявив Картік Чандран з Ієшива-університету в Нью-Йорку.

Вірус Еболи використовує цей білок для проникнення в клітину та інтегрування у її нитку ДНК. Спочатку вірус прикріплюється до клітинної оболонки і чекає, поки вона не розпізнає його як чужорідне тіло і не спробує знищити, помістивши вірусну частку у свою лизосому (так клітини знищують небезпечні об’єкти). Але Ебола не «помирає», а інтегрується у клітину і починає "штампувати" копії вірусних частинок.

Це вдалося з’ясувати завдяки експериментам на мишах. Після того як піддослідним блокували бодай одну копію гену, що відповідає за "збирання" молекул NPC1, гризуни почали набагато легше переносити Еболу і частота смертності помітно знизилася.

Видалення обох копій NPC1 зробило гризунів невразливими до вірусу.

Нагадаємо, станом на 7 травня від цієї лихоманки у трьох країнах Африки загинули понад 11 тис осіб. Спалах геморагічної лихоманки Ебола почався в Західній Африці в лютому 2014 року. Найбільше від вірусу постраждали Гвінея, Ліберія і Сьєрра-Леоне.