Венеційська комісія схвалила зміни до Конституції щодо децентралізації

Венеційська комісія схвально оцінила зміни до Конституції України у частині децентралізації

Про це йдеться у попередньому висновку комісії щодо поправок до Конституції України, передає Еспресо.TV із посиланням на сайт комісії.

"Запропоновані зміни до Конституції в частині децентралізації значною мірою сумісні з Європейською хартією місцевого самоврядування. У цілому поправки добре розроблені і заслуговують на підтримку" - зазначили у Венеціанській комісії.

Зокрема, особливо привітали скасування наглядових повноважень Генерального прокурора, а також статтю щодо місцевого фінансування

Водночас, зазначили у Венеціанській комісії, "необхідні дві зміни: повноваження звільняти старост слід надати президенту за рекомендацією Кабміну; у закон має бути додано положення про можливість створення в рамках закону кількох категорій адміністративних/територіальних одиниць чи утворень у рамках адміністративних/територіальних одиниць".

Як повідомлялося, також Венеційська комісія висловилася категорично проти скасування депутатської недоторканності через вразливість депутатів. Окрім того, міністр юстиції Павло Петренко наголосив, що комісія схвалила люстрацію в Україні.