Через Грецію європейські банки втратили понад 50 млрд євро

Ринкова вартість фінансових установ впала через провал переговорів Греції із кредиторами

Індекс Stoxx 600, який включає акції європейських банків, знизився під час торгів на 4,4%., повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Bloomberg.

Це найгірший показник від листопада 2011 року. Найбільше здешевшали папери кредитних організацій Португалії, Італії та Іспанії. Зокрема, акції португальського банку Banco Comercial Portugues впали на 9,1%, італійського Banca Monte dei Paschi - на 7,2%, а іспанського Banco Popular Espanol - на 6,5%.

Нагадаємо, що Греція поринула в переддефолтний хаос, оскільки роботу припинили всі банки країни. Така ситуація триватиме тиждень. Рішення про "замороження" банківської системи прийняла влада, аби жителі країни в паніці не знімали свої гроші, що може призвести до ще більшої фінансової кризи в країні.

Із банкомату греки мають право зняти лише 60 євро на день. Такі обмеження не поширюються на картки іноземців, які можуть вільно знімати готівку. У вівторок, 30 червня, Афіни мусять повернути кредитний борг у 1,6 млрд євро. Грошей у країні немає. Невиплата боргу означатиме для Греції дефолт. Жителі країни рекордними темпами вже кілька останніх тижнів забирають свої гроші з банків.