Переможуть прихильники співпраці з Європою, - грецький експерт

Прихильники уряду Греції діють за ленінським принципом, але вони не становлять більшість населення країни, розповів грецький журналіст

Про це Еспресо.TV розповів грецький журналіст та філософ Сократ Грамматікопулос.

"Всі прогнози показують, що прихильники співпраці з Європою переможуть. Особливо в цьому переконують черги в банкомати, які стали неприємною та незвичною картиною для Греції", - каже експерт.

За його словами, розбурхано туристичну та велику частину приватного сектору, який відрізали від банківської системи так званими банківськими канікулами, оголошеними урядом. Його, за даними опитувань, підтримує 30 відсотків громадян.

Читайте також: Хронічний дефолт. 5 "бідних" фактів про Грецію.

"Серед них є чесні та щирі комуністи (адже СІРІЗА – партія комуністична), які хочуть розриву з Європою, ті діють по відомому ленінському принципу: "чим гірше – тим краще", - каже Грамматікопулос.

"Хочеться сподіватись, (адже під лозунгом надії йшла до влади правляча команда), що продовжуються ігри. Але черги в банкомати та неможливість пенсіонерам отримати пенсії – реальність дана у відчутті. Навряд чи постраждалі категорії громадян готові сприймати те, що відбувається, як гру. Референдум з передбачуваним результатом – це, скоріше, алібі для Алексіса Ципраса та його команди. Воно дозволяє йому вмити руки та сказати: "ви самі цього хотіли". Він обманув виборців, коли відмовився від передвиборчих обіцянок, тепер обмане тих, хто вірив у дієвість переговорів з Брюсселем", - розповів експерт.

Читайте також: Куди заведе Афіни шантажування Брюсселя.

Нагадаємо, Греція 30 червня офіційно вступає в дефолт за кредитами, наданими МВФ. Також сьогодні закінчується термін дії програми порятунку грецької економіки, прийнятої МВФ та ЄС.

Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер зробив Греції останню пропозицію у зв'язку із завершенням сьогодні терміну дії другої кредитної програми міжнародних кредиторів. Але грецький прем'єр Алексіс Ципрас її не прийняв. Натомість він закликає свій народ на референдумі сказати "ні" кредиторам.

Міністр фінансів Греції Яніс Варуфакис підтвердив, що його країна не зможе виплатити борги Міжнародному валютному фонду. Раніше канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що "двері для переговорів відкриті", але при цьому зазначила, що не знає про якийсь прогрес у переговорах із Грецією.