Відмова від російського газу не позначиться на українцях, - експерт

Експерт з енергетики Михайло Гончар прокоментував ситуацію з приводу рішення "Нафтогазу" призупинити постачання російського газу в Україну з завтрашнього дня

"Нічого катастрофічного. Я думаю, що це абсолютно нормальний крок з українського боку, оскільки ті умови, які були запропоновані "Газпромом", ціни перш за все, - не прийнятні для нас", - повідомив президент центру глобалістики "Стратегія XXI" у ефірі програми Еспресо.TV "Нічний телеекспрес".

"Динаміка цін на газ повторює динаміку цін на нафту з запізненням, там, на 9 місяців. Себто ціна на газ, який запропонувала Росія на третій квартал, - 247 доларів - не може бути такою ж, якою вона була у другому кварталі. Оскільки в четвертому кварталі торік було найбільше падіння цін на нафту, себто ціна мала знизитись. А Росія цього не зробила. Таким чином, маючи технічні можливості по реверсу з європейського напрямку, маючи десять компаній, які постачають газ в Україну, "Нафтогаз" має можливості збільшити закупівлі газу з європейського напрямку і загалом відмовитися від "Газпрому"... ну до тих пір, поки "Газпром" не одумається, наприклад", - вважає Гончар.

За його словами, рішення української сторони не позначиться на споживачах.

"Це не позначиться жодним чином на споживачах. Торік ми 180 днів обходилися без російського газу, починаючи з середини червня і до 11 грудня", - сказав Гончар. 

Нагадаємо, Нафтогаз призупиняє закупівлю газу в "Газпрому" з 1 липня 2015 року до узгодження умов постачання.