Єврокомісія надіслала останню пропозицію Греції. Афіни її відкинули

Глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер зробив Греції останнє речення у зв'язку із завершенням сьогодні терміну дії другої кредитної програми міжнародних кредиторів, проте грецький прем'єр Алексіс Ципрас його не прийняв

Про це повідомляє Reuters з посиланням на урядові джерела, передає Еспресо.TV.

"За інформацією з Палацу Максима (резиденції прем'єр-міністра Греції), Юнкер направив послання Ципрасу, запропонувавши йому прийняти останнє рішення інститутів (ЄС, Європейський центральний банк (ЄЦБ) і МВФ з поліпшенням у вигляді зменшеного ПДВ на послуги грецьких готелів (13 % замість 23%), а також згоди на збереження виплат з соціальної солідарності, що виплачуються окремим категоріям малозабезпечених пенсіонерів з 65-річного віку і яке кредитори хотіли скасувати", - також наводить слова джерел грецька газета "Імеріс".

Юнкер також запропонував згадати в угоді, що обіцянку, дану Греції Єврогрупи в 2012 році розглянути можливість реструктуризації державного боргу країни за рахунок подовження термінів його погашення і зниження процентних ставок, буде реалізовано в листопаді цього року, зазначає видання.

Умовою для прийняття пропозиції має бути лист Ципраса Юнкер, голові Єврогрупи Йерун Дейсселблуму, канцлеру Німеччини Ангелі Меркель та президента Франції Франсуа Олланду, який повинен бути одержаний вчасно для того, щоб організувати 30 червня екстрене засідання Єврогрупи до закінчення терміну дії кредитної програми.

"Згідно з посланням Юнкера, на цьому засіданні Єврогрупи можна було б схвалити угоду, якщо, звичайно, його прийме грецький уряд, - пише газета. - Мета полягає в тому, щоб правляча партія СІРІЗА сказала "так" пропозиціями кредиторів на референдумі в неділю 5 липня".

Проте влада Греції вже відкинули остання пропозиція Юнкера, зазначили джерела.

"Уряд Греції йде на референдум, з цікавістю прислухається до того, що говорять і пишуть, працює над вирішенням. Алексіс Ципрас в неділю проголосує проти пропозицій кредиторів", - сказали вони.

Афіни вважають, що кредитори засновують більшу частину своїх пропозицій на катастрофічних заходах жорсткої економії, які призвели до падіння за шість років на чверть ВВП Греції і зробили безробітним кожного четвертого громадянина країни в працездатному віці. 

Нагадаємо, 29 червня близько 17 тисяч греків вийшли на демонстрації проти позиції міжнародних кредиторів.

Раніше у Греції припинили роботу усі банки, а ЗМІ повідомили, що країна відмовилася вчасно сплачувати МВФ борг в 1,6 млрд євро. Також влада обмежила до 60 євро суму, яку можна зняти за один день з банкоматів.