У Лаврова заявили, що Росія проти трибуналу по катастрофі Боїнга на Донбасі

Росію в принципі не влаштовує ідея створення трибуналу для кримінального переслідування відповідальних за катастрофу Боїнга Малайзійських авіаліній на Донбасі

Про це заявив у вівторок заступник міністра закордонних справ Росії Геннадій Гатілов, коментуючи обговорення відповідної резолюції в Раді Безпеки ООН, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на ТАСС.

"Нас взагалі в принципі не влаштовує ця ідея за декількома обставинами. По-перше, розслідування ще триває, жодних висновків остаточно не зроблено. Нідерланди представили проміжний варіант цієї доповіді - це ще не кінець історії. Вони й самі визнають, що остаточно зможуть довести розслідування і представити доповідь тільки до кінця року", - зазначив дипломат.

Крім того, він заявив, що "у всіх інших аналогічних ситуаціях жодних трибуналів не створювалося". Гатілов навів, як приклад, випадок із знищенням в 2001 році українськими військовими літака російської авіакомпанії, що прямував із Тель-Авіва до Новосибірська.

"Там не було жодних трибуналів. Взагалі створення трибуналу - важка і довготривала справа, пов'язана з визначенням складу цього трибуналу, його функціями, фінансуванням", - наголосив заступник міністра.

"Ми з досвіду знаємо, що це дуже клопіткий процес. У даному випадку він представляється нам політично нелогічним і непотрібним. Ми цю резолюцію, її спроби провести через СБ, вважаємо контрпродуктивними", - сказав дипломат.

На його думку, насамперед потрібно завершити розслідування, і вже після цього "буде видно, які заходи слід застосувати".

Нагадаємо, влада Малайзії повідомила Раді безпеки ООН про намір домагатися проведення трибуналу під егідою ООН над винними в катастрофі літака Боїнг-777 Малайзійських авіаліній у липні 2014 року на Донбасі.