Лідери ЄС домовились про "компромісну" антикризову угоду з Грецією

Канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Франсуа Олланд і глава Європейської ради Дональд Туск узгодили з прем'єр-міністром Греції Алексісом Ціпрасом проект "компромісної" угоди з вирішення грецької боргової кризи

Про це представник Туска Пребен Ааман написав у своєму мікроблозі в Twitter, передає Еспресо.TV

За його словами, Євросаміт буде відновлено для обговорення компромісної пропозиції щодо виходу Греції з боргової кризи. При цьому жодних подробиць Ааман не повідомив.

Tusk @eucopresident expects to reconvene #EuroSummit in 10 minutes on #Greece with compromise proposal

— Preben Aamann (@PrebenEUspox) 13 июля 2015

Раніше Єврогрупа представила проект документа по Греції на саміті країн лідерів єврозони, в якому міститься вимога до Афін провести реформи, які стосуються, серед іншого, пенсій та податків.

При цьому уряд Греції назвав пропозиції, висунуті Єврогрупою, "дуже поганими".

Новий план про надання допомоги Греції мав обговорюватися на саміті голів країн ЄС 12 липня. Проте засідання було скасоване, оскільки переговори Єврогрупи, які почалися 11 липня, не закінчилися в строк і тривали весь день 12 липня.

Греція отримує допомогу від міжнародних кредиторів з 2008 року, коли країна фактично опинилася на межі дефолту. Термін дії чергової програми фінансової допомоги Греції закінчився 30 червня. Без фінансової допомоги ззовні країна не може обслуговувати раніше отримані кредити — 30 червня вона пропустила платіж у 1,6 млрд євро за кредитом МВФ. Якщо Греція не зможе обслуговувати зовнішній борг, їй, як передбачається, доведеться покинути зону євро.

10 липня влада Греції направили в Єврокомісію план, за яким сподівалася отримати від міжнародних кредиторів 53,5 млрд євро.

Читайте також: У ЄС підготували проект домовленостей із Грецією.