Новий голова СБУ Закарпаття займався репресіями під час Євромайдану, - політолог

Підписи Олега Воєводіна є на бланках завдання щодо "прослушки" тодішнього голови Закарпатської обласної ради і його заступника у кримінальній справі по статті 111 ККУ "Державна зрада". Завдання було виписане 21 грудня 2013 року

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив політолог Юрій Палійчук, передає Еспресо.TV.

За його словами, новий начальник Закарпатського СБУ Олег Воєводін – людина і справді з "багатим досвідом роботи в органах".

"Вчора під час представлення говорили про його досягнення в Одесі, але чомусь обійшли стороною його роботу під час Майдану. За дивним збігом обставин, його призначили заступником керівника СБУ на Закарпатті якраз в листопаді 2013 року. Тут до ворожки не потрібно ходити, щоб знати, з якою метою Янукович у той час проводив кадрові зміни", - пише Палійчук.

Експерт розказав, що після захоплення Закарпатської ОДА та управління СБУ, було виявлено документи щодо "прослушки" закарпатських майданівців, журналістів, громадських активістів, керівництва області і навіть угорських дипломатів. Тоді цей факт мало не спричинив міжнародний скандал.

"І виявилося, що підписи Олега Воєводіна є на бланках завдання щодо прослушки тодішнього голови Закарпатської обласної ради і його заступника у кримінальній справі по статті 111 ККУ "Державна зрада". Завдання було виписане 21 грудня 2013 року. Тобто, якраз у розпалі Майдану, коли проти всіх порушували справи за екстремізм, тероризм і масові заворушення. Іншими словами, призначений вчора керівник Закарпатського СБУ не просто працював у органах під час Майдану, а безпосередньо займався репресіями. Я вже не кажу про таку дрібницю, як те, що Олег Воєводін числиться в Реєстрі осіб, які підлягають люстрації", - додав він. 

 

 

Проаналізувавши списки осіб, які підлягають люстрації, згідно з даними Громадського люстраційного комітету, Еспресо.TV виявило, що прізвище Олега Воєводіна міститься в розділі "Високопосадовці часів розстрілів Євромайдану".

З 18 листпоада 2013 року до 11 чеврня 2014 року, Воєводін обіймав посаду заступник начальника УСБ України в Закарпатській області. 

Водночас, на сайті Міністерства юстиції у Єдиному державному реєстрі осіб, щодо яких застосовано положення Закону України "Про очищення влади", прізвище Воєводіна відсутнє. 

Нагадаємо, вчора, 15 липня, після подій у Мукачевому, було призначено нового керівника Закарпатського СБУ Олега Воєводіна.