Росія планує постачати Сирії паливо через Крим, – Reuters

Росія постачатиме до Сирії 200 тис. тонн зрідженого нафтового газу (LPG) щорічно. Переправи відбуватимуться через кримський порт Керч

Про це повідомляє видання Reuters, посилаючись на власні джерела, передає Еспресо.TV

"Ідуть переговори про доставку зрідженого нафтового газу спочатку до Керчі, а потім до Сирії, понад 200 тис. тонн на рік", - повідомило джерело Reuters із торговельних кіл.

Інший торговець підтвердив цю інформацію, уточнюючи: "Сирії дуже потрібне російське паливо".

За інформацією агенції, до анексії Криму Росія постачала до Сирії значно менші обсяги LPG. Хоч Захід і сподівається, що Володимир Путін припинить підтримувати Башара Аль-Асада, країни планують підписати договір про співпрацю. Про терміни початку поставок наразі не повідомляється.

Джерела Reuters стверджують, що спочатку посередники, пов’язані з російськими держструктурами, закуповуватимуть газ у нафтохімічної компанії "Сібур". Потім вони забезпечать доставку до Сирії.

Речник "Сібуру" заперечив плани постачати в Сирію LPG і заявив, що компанія не вела переговорів про поставки у цю країну. Однак, джерела видання стверджують, що вантажі направлятимуть до Керчі, і лише звідти – до Сирії. За їхніми словами, така схема дозволить приховати справжнього постачальника, щоб уберегти його від можливих санкцій Заходу.

Reuters зазначає, що Сирія раніше оголошувала тендери на закупівлю зрідженого нафтового газу обсягом від 10 до 20 тонн на місяць. LPG, або ж пропан і бутан, дешевший, ніж багато інших видів палива.

Головним споживачем російського зрідженого нафтового газу є Туреччина, яка купує понад 1.1 мільйонів тонн на рік. Раніше ця країна перепродавала паливо Сирії, але зупинила продажі минулого грудня.