Російські ЗМІ розкритикували Путіна через відмову взяти провину за збиття Boeing

У російських ЗМІ написали про те, що крах Boeing 777 рейсу MH17, який відбувся рівно рік тому, 17 липня 2014 року в Донецькій області, позначив новий рубіж в ізоляції Росії від решти світу, і розкритикували президента РФ Володимира Путіна за відмову визнавати помилки

Про це пише в редакційній статті російське видання Ведомости, передає Еспресо.TV.

На думку журналістів, реакція на трагедію, в тому числі внутрішньоросійська, позначила новий рубіж в ізоляції Росії від решти світу і прискорила перехід Москви в паралельну медіареальность.

"Говорити про результати розслідування з усією визначеністю рано. Але за минулий рік Росія багато раз продемонструвала, як її офіційні особи та урядові органи реагують на офіційно нікому не винесені звинувачення. Контрольовані державою ЗМІ багаторазово виходили на публіку з сумнівними версіями і "доказами" провини української армії, які були пізніше оскаржені експертами ", - пишуть автори статті.

Вони відзначають, що одночасно російське МЗС говорить про необгрунтованість ідеї про заснування міжнародного трибуналу, а президент Путін вважає цю ідею передчасною і контрпродуктивною.

"Все це разом справляє враження погано скоординованих, метушливих спроб покласти провину на київську владу, при тому що - нагадаємо ще раз - офіційні результати розслідування не оголошені, а обвинувачення не висунуто", - зазначають журналісти.

Вони нагадали, що міжнародна слідча комісія під керівництвом Ради безпеки Нідерландів тільки ще закінчує технічне розслідування причин катастрофи. "За даними CNN, в чернетці доповіді відповідальність покладається на сепаратистів і робиться висновок про те, що літак збитий ракетою "земля - ​​повітря", - наголошується в статті.

"Росія наполягає на розслідуванні трагедії в рамках минулорічної резолюції Радбезу, але не пояснює, чому міжнародний трибунал заважає цьому. Можна припустити тільки, що Росія очікує певного вердикту слідчої комісії - і це буде для Росії неприємний вердикт. У такому випадку розгляд справи в трибуналі буде мати набагато більш серйозні наслідки і для більшої кількості людей ", - вважають журналісти.

"Катастрофа Boeing рік тому різко поміняла зовнішньополітичну ситуацію для Росії - що в Москві не відразу навіть помітили. Політолог Олексій Макаркін бачить пряму паралель з 1983 роком, коли радянські ВПС збили південнокорейський Boeing. Тоді була холодна війна і ця помилка сприймалася радянськими людьми як допустима на війні. Приблизно так само мислять російські люди і зараз - і в тому числі люди в Кремлі. Вони ніби на війні, у них гра з нульовою сумою: так, може, збили якийсь літак - так і американці збивали іранський Boeing. В Москві не зрозуміли, що для Заходу це серйозно і надовго. З моменту закінчення тієї, справжньої холодної війни світ змінився. Роль громадської думки сильно виросла, виправдання на кшталт "ліс рубають - тріски летять" сьогодні вже не працюють ", - наголошується в статті.

На думку журналістів, те, що російська еліта, яка спирається на немолодих вихідців з КДБ, цього не розуміє, багато що говорить про якість російської зовнішньої політики, яка теж архаїчна.

Як пишуть автори статті, для Заходу вина бойовиків і Москви у катастрофі Boeing була очевидна.

"Росія відповідальності не визнала. Головна претензія Заходу до Москви - нещирість і постійне прагнення перекласти відповідальність, що вкрай погано сприймається зі сторони", - стверджують журналісти.

"Чи були у Кремля шанси зреагувати на катастрофу інакше, поміняти політику щодо України і Заходу? Для цього треба було визнати свою відповідальність за Донбас, а адже Володимир Путін, як він сам каже, не помиляється і ні про що не шкодує. Визнання помилок могло бути неправильно зрозуміло народом. Раптом рейтинг впав би до катастрофічних 70%? " - підсумовують автори статті.

Читайте також: Річниця збиття Боїнга. все вказує на російську ракету