ЄС дасть Польщі 750 млн євро, щоб "злізти" з газової голки Росії

Європейська комісія надасть Польщі 750 млн євро для реалізації проектів з енергонезалежності і диверсифікації поставок газу

Про це повідомляє Еспресо.TV посиланням на інформацію Європейської комісії.

Євросоюз направить кошти на розвиток дев’яти проектів з газопостачання, реалізація яких відбудеться протягом 2016-2022 років.

У прес-релізі зазначається, що проекти мають забезпечити створення "справжнього Енергетичного Союзу".

"Сьогоднішнє затвердження цих важливих публічних інвестицій у польські газопроводи є прикладом, як правила державної допомоги можуть спонукати до розумної витрати публічних коштів. І робити внесок у будування справжнього Енергетичного Союзу. Взаємозв’язки забезпечать енергопотоки між країнами, покращать транскордонні зв’язки і дозволять диверсифікувати джерела поставок газу", - заявила єврокомісар з питань конкуренції Маргрете Вестагер.

П’ять із дев’яти проектів газової інфраструктури з’єднають Європу з джерелами поставок газу через Балтійське, Адріатичне та Чорне моря, що дозволить збільшити диверсифікацію поставок газу. Усі потоки проходитимуть територією Польщі, як частина "Північно-Південного газового коридору".

Інші проекти підвищать загальний рівень безпеки поставок у Польщі завдяки виключенню можливості перекривання потоків і створенню додаткових потужностей існуючих газових мереж.

Північно-Південний газовий коридор було започатковано у 2011 році. Програма повинна пов'язати території, розташовані між Балтійським морем на півночі, Адріатичним на південному заході і Чорним морем на південному сході. Це охоплює Польщу, Чехію, Словаччину, Угорщину, Румунію та Болгарію та інші країни. Коридор дозволить Європі отримувати газ оминаючи території України, Росії та Білорусі, збільшуючи власну енергетичну безпеку та незалежність.