Звернення Порошенка в роковини катастрофи Боїнга: трагедія сталася через дії Росії

Катастрофа літака Боїнг-777 на Донбасі 17 липня 2014 року не могла статися без участі вищого політичного та військового керівництва Росії

Про це йдеться у зверненні президента України у зв’язку з річницею катастрофи літака MH17 Малайзійських авіаліній, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на прес-службу глави держави.

"Рівно рік тому пасажирський літак Боїнг-777 Малайзійських авіаліній - рейс MH17 - летів з Амстердама у Куала-Лумпур. 283 пасажири. 15 членів екіпажу. Громадяни 10 країн. 80 дітей, троє з яких малюки віком до двох років. Лікарі, вчені, політики, громадські діячі. Доньки, сини, дідусі і бабусі, подружжя", - нагадав Порошенко.

Він зазначив, що авіалайнер став ціллю атаки бойовиків, яких підтримує Росія.

"На жаль, цей цивільний літак і 298 людей на борту став ціллю безжальної терористичної атаки з території, окупованої підтримуваними Росією бойовиками на сході України. Високотехнологічна зброя, з якої було збито літак, могла потрапити до рук терористів тільки з Росії. Це не могло статися без участі, без прямого наказу від вищого політичного та військового керівництва сусідньої держави", - упевнений президент.

Він наголосив, що рівно рік тому "камуфляж потворної гібридної війни, розв'язаної проти України, був знятий".

"Український народ сприйняв цю катастрофу як особисту трагедію. Рік тому тисячі людей по всій Україні висловили свій рішучий протест проти терористів. Українці висловили підтримку і щирі співчуття родинам і близьким загиблих. Зі сльозами на очах вони принесли квіти та іграшки до посольств Нідерландів та інших країн, які постраждали найбільше. Сьогодні наш народ згадує цю трагедію і поділяє скорботу і печаль із сім’ями, які втратили своїх близьких", - заявив глава держави.

Читайте також: Річниця збиття Боїнга. Все вказує на російську ракету

Порошенко зауважив, що навряд чи хтось може співчувати родинам жертв рейсу MH17 більше, ніж українці.

"Через агресію Росії тисячі українців втратили життя, тисячі людей були поранені. Багато українських міст та селищ було знищено. Понад півтора мільйона українців були змушені покинути свої домівки та шукати прихистку", - підкреслив він.

Президент висловив упевненість, що українці мають достатньо сил, щоб протистояти ворогу.

"Ми відновимо все, що було зруйновано, ми загоїмо наші рани. І на полях українського селища Грабове стоятиме пам'ятник 298 безневинним жертвам варварського акту тероризму, який стався рік тому. Меморіал жертвам злочину. Злочину, який треба не тільки розслідувати, але й за який треба покарати", - наголосив він.

Глава держави зазначив, що моральний обов'язок на вшанування пам'яті полеглих - забезпечити справедливе покарання винних у знищенні літака.

"Цей злочин являє собою загрозу для всього міжнародного співтовариства. Справедливість має бути відновлена, і готовність захищати базові цінності має бути продемонстрована. Цей акт жорстокості не може мати прощення у сучасному світі", - заявив він.

"Рік тому ми дали клятву, що винні у трагедії будуть покарані. Це не порожні слова. Вбивці повинні знати, що покарання невідворотне", - підсумував Порошенко.