Польща збільшила витрати на оборону до 2% ВВП

Президент Польщі Броніслав Коморовський підписав закон, що збільшує витрати на оборону до 2% ВВП

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Polskie Radio.

Сьогодні польський президент підписав закон, який збільшить фінансування армії на 800 млн злотих (понад $200 млн). Він передбачає, що додаткові кошти будуть виділятися на модернізацію, нові технології та робочі місця в оборонній сфері починаючи з 2016 року. У травні польський Сейм проголосував за цей закон майже одноголосно.

"Я вважаю, що у цій міжнародній ситуації, з огляду на різні загрози, це дуже важливе рішення, … яке на роки дає фінансову впевненість і стабільність фінансування багаторічних модернізаційних програм", - прокоментував раніше міністр оборони Польщі Томаш Семоняк виданню Gazeta Wyborcza.

Через кризу в Україні питання збільшення витрат на оборону підняв Броніслав Коморовський на зустрічі з Бараком Обамою у Варшаві минулого року. Обіцянку підвищити фінансування дала також прем’єр Єва Копач у своєму експозе. Нині Польща витрачає на армію 1,95% ВВП.

Такий крок зумовлений також рішенням, прийнятим на саміті НАТО в Ньюпорті минулого року. Через загрозу російської агресії всі держави-члени альянсу повинні збільшити витрати на оборону. Так, нещодавно це зробили Франція та Німеччина. За словами українського прем'єра, Україна витрачає на оборону 5% ВВП. Нещодавно парламент прийняв законопроект про збільшення фінансування армії.