Європейський інвестбанк дав 400 млн євро на оновлення українських міст

Європейський інвестиційний банк надав Україні кредит у розмірі 400 млн євро для оновлення інфраструктури міст

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на прес-службу віце-прем’єр-міністра Геннадія Зубка.

"Європейський інвестиційний банк надав Україні безпрецедентні умови залучення найдешевших і найдовших грошей, що надзвичайно важливо в умовах обмежених бюджетних можливостей. Завдяки реалізації цієї Угоди ми можемо змінити якість послуг для населення та модернізувати застарілу інфраструктуру", - сказав міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

За його словами, загальний період погашення позики по проектам модернізації постачання тепла складає 22 роки, по проектам модернізації постачання води – 30 років. Відсоткова ставка складатиме до 2%. Кінцевими отримувачами коштів є центральні, регіональні та місцеві органи влади, комунальні та муніципальні підприємства, що забезпечують комунальні послуги в Україні.

Позики спрямують на забезпечення централізованого теплопостачання, енергетичної ефективності громадських будівель, міське освітлення, водопостачання, водовідведення та поводження із твердими відходами у великих та середніх містах. Як повідомив Зубко, 80% мереж міської інфраструктури нині знаходяться у катастрофічному стані.

"Цей проект реалізується у відповідності до зобов'язання Банку ЄС підтримати Україну та її народ. Сучасна і надійна муніципальна інфраструктура сприятиме підвищенню якості життя людей, що живуть у містах України. Це допоможе заощадити енергію, забезпечити кращі і більш економічні послуги і допомогти захистити навколишнє середовище ", - прокоментував віце-президент ЄІБ Ласло Бараньяй.

Європейський інвестиційний банк надає відсталим європейським регіонам фінансову допомогу у формі довготермінових кредитів. Протягом 2014 року ЄІБ видав Україні кредитів на 940 млн євро, а протягом наступних двох років виділятиме по мільярду. На відновлення Донбасу банк Євросоюзу надав 200 млн євро.