Видавець фальшивої книги про Путіна стверджує, що її написали в Україні

У російському видавництві "Алгоритм" стверджують, що не могли знайти британського репортера Люка Хардінга і надрукували нібито його книгу без дозволу журналіста

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Російську службу BBC.

Журналіст Люк Хардінг розповів, що не має нічого спільного з книгою "Ніхто крім Путіна", автором якої він вказаний.

Про існування книги він дізнався випадково від приятеля з Москви, який прислав йому її фотографію з книжкового магазину.

Книгу видано в серії "Проект Путін" видавництва "Алгоритм". Його директор Сергій Ніколаєв стверджує, що вони не поінформували Хардінга про плани друкувати його книгу тому, що "не змогли його знайти".

В інтерв’ю для "Эхо Москвы" Ніколаєв сказав, що його співробітники переклали книгу Хардінга, яку нібито було випущено в Україні.

Він сказав, що зв’язатися з британським журналістом не вдалося, але видавництво готове укласти з ним контракт і заплатити гонорар.

"Нам простіше видати книжку, потім людина звертається, ми домовляємося і все", - розповів Ніколаєв "Эху Москви".

Сам Хардінг сказав Російській службі BBC, що слова видавця переконливі настільки ж, наскільки переконливі виправдання школяра, що собака з’їла його домашнє завдання.

"Мені весь день дзвонять журналісти з Москви. І електронні листи пишуть. Їм усім вдалося зі мною зв’язатися… Це смішно", - сказав журналіст.

"Це дуже незвично і протизаконно. Переклад не було узгоджено, авторські права порушено", - сказав журналіст. Він збирається проконсультуватися з юристами і визначитися, що робити далі.

Книга "Ніхто крім Путіна" насправді є дуже вибірковим перекладом уривків з книги Хардінга "Mafia State" ("Мафіозна держава"). До них додали передмову журналіста Ісраеля Шаміра, який критикує британця та переклади кількох інтерв’ю Хардінга.

Кілька глав книги "Мафіозна держава" публікував на початку 2015 року на своєму сайті Олег Кашин. Робив він це з дозволу Хардінга.

Як стало відомо раніше, в Росії видали кілька фальшивих книг про Путіна.

У Twitter Хардінг висловив сумніви, що видана в тій же серії книга "Зрозуміти Путіна" дійсно написана Генрі Кіссінджером, як зазначено на обкладинці.

У коментарі до твіта Хардінга російський журналіст Ілля Азар написав про ще одну фальшиву книгу.