Спостерігачі ОБСЄ знайшли докази застосування терористами важкої артилерії

Спостерігачі Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ 10 серпня відвідали низку підконтрольних Україні населених пунктів Донецької та Луганської областей

Про це йдеться у звіті СММ ОБСЄ за 10 серпня, оприлюдненому у вівторок, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Інтерфакс-Україна".

У відвіданих населених пунктах спостерігачі провели оцінку результатів обстрілу з важкої артилерії, яка повинна була бути відведена згідно з Мінськими угодами.

"В контрольованому урядом Дзержинську (58 км на північ від Донецька) СММ відвідали три місця, які обстріляли 8 серпня, ґрунтуючись на доповіді представника Збройних сил України в СЦКК. СММ провели аналіз воронок і прийшли до висновку, що вони були спричинені артилерією 152-мм калібру з південно-південно-східного напрямку (на південний схід від цього міста знаходиться підконтрольна "ДНР" Горлівка, - ред.)", - йдеться у звіті.

Також спостерігачі ОБСЄ відвідали Станицю Луганську, де офіцер українських Збройних сил показав їм воронку, яка, за його словами, стала результатом обстрілу в ніч на 8 серпня.

"СММ проаналізувала і оцінила воронку (і прийшли до висновку, що, - ред.) вона утворилася від 120-мм міномета з південно-західного напрямку", - проінформували в місії.

Крім того, спостерігачі отримали інформацію від офіцера ЗСУ про обстріли 9 серпня контрольованого Україною Троїцького. 

Крім того, спостерігачі отримали інформацію від офіцера ЗСУ про обстріли 9 серпня контрольованого Україною Троїцького.

"На двох майданчиках СММ проаналізувала в загальній складності вісім воронок і оцінила, що вони були викликані артилерійським (122-мм) вогнем, здійсненим зі сходу і північного сходу (найближчі населені пункти у зазначеному напрямку - підконтрольні "ЛНР" Стаханов, Первомайськ та Брянка)", - йдеться в документі.

Нагадаємо, місія ОБСЄ зафіксувала в понеділок значне збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в районах на схід і на північ від Маріуполя, зокрема в районі Старогнатівки.