Тіньова економіка України виросла до 47%.

Мінекономрозвитку оцінює зростання рівня тіньової економіки в першому кварталі 2015 року з порівнянні з аналогічним періодом 2014 року в 5 в.п. - до 47% від обсягу офіційного ВВП

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на УНІАН.

"За попередніми розрахунками Мінекономрозвитку, в I кварталі 2015 рівень тіньової економіки в порівнянні з відповідним періодом 2014 збільшився ще на 5 п.п. - до 47% від обсягу офіційного ВВП", - йдеться в повідомленні на сайті міністерства.

Як наголошується, на початку 2015 року в умовах поширення цінових і девальваційних шоків, ескалації військового конфлікту спостерігалося подальше істотне зростання тіньової економіки, що почалося в 2013 році.

Згідно з наведеними даними, три з чотирьох методів оцінки рівня тіньової економіки показали її зростання.

У Мінекономіки, наголосили, що збільшення рівня тіньової економіки стимулювалося також впливом зовнішніх негативних процесів - подальшим загостренням політичних відносин з РФ та згортанням економічних зв’язків з нею.

Нагадаємо, за данними Держстату ВВП України за підсумками другого кварталу 2015 року впав на 14,7% порівняно з першим кварталом 2014 року.

Також Державна фіскальна служба оцінила обсяг недонадходжень до державного бюджету з податку на додану вартість через тіньову економіку в 2,5-3 млрд грн щомісяця.