Відставка глави РЖД розпочне перестановки в оточенні Путіна, - ЗМІ

Наймасштабніша перестановка у близькому оточенні Володимира Путіна сигналізує про дальше звуження кола його довірених осіб

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Financial Times та Bloomberg.

"Його (Володимира Якуніна. - Ред.) відставка відзначає радикальну зміну, дуже сильний розрив у балансі внутрішніх кіл президента", -  сказав у коментарі Bloomberg колишній радник Володимира Путіна Гліб Павловський.

Джерела Financial Times у Кремлі стверджують, що майбутній перехід Якуніна з РЖД до Ради Федерації "може бути частиною великих змін". Як зазначає видання, це буде наймасштабнішою перестановкою в команді Володимира Путіна з грудня 2011 року, коли в уряд з адміністрації президента ввійшов перший заступник голови Владислав Сурков.

У Bloomberg зазначають, що відставка Якуніна із державного підприємства - найбільш масштабна зміна у внутрішньому колі оточення Путіна відколи той обійняв посаду президента Росії втретє у 2012 році. Вона збігається із боротьбою країни з першою з 2009 року рецесією та спадком доходів і девальвацією рубля через стрибки цін на нафту.

У світлі погіршення стосунків зі США та Євросоюзом через конфлікт в Україні Путін звузив внутрішнє коло довірених осіб із десятків до вибраної групи чиновників спецслужб, передає видання.

На думку Павловського, "внутрішнє коло перестало бути інструментом управління", яке Путін використовував для керування країною. Якщо раніше Кремль розраховував на щедре фінансування неефективних держкомпаній, то "тепер грошей немає, що значить, що ними краще треба управляти, а залізні дороги - приклад цього".

РБК, посилаючись на джерела в апараті уряду, повідомляє, що для Якуніна шукали іншу посаду "від губернатора до сенатора" уже протягом півроку. Співрозмовник РБК в РЖД додав, що перехід Якуніна до Ради Федерації став сюрпризом.

Нагадаємо, очільник російської залізниці Володимир Якунін за власним бажанням залишає посаду, щоб перейти до Ради Федерації.