Російський суд пояснив засекречування військових втрат "держтаємницею"

Верховний суд Росії пояснив відмову в задоволенні скарги на указ президента про засекречування військових втрат у мирний час захистом інформації про дислокацію, структуру та оперативну обстановку в Збройних силах, що є державною таємницею

Про це йдеться у мотивувальній частині постанови суду, копію якої 24 серпня отримали позивачі, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Радіо Свобода".

Президент Росії Володимир Путін 28 травня засекретив інформацію про втрати особового складу Міноборони "у мирний час у період проведення спеціальних операцій".

У червні російська ініціативна група, до складу якої входять юристи, журналісти і громадські активісти, оскаржила цей указ. На думку заявників, закон не наділяє президента повноваженнями щодо розширення переліку відомостей, які становлять державну таємницю. Мета указу, як вважають заявники, - приховати втрати російської армії на сході України.

13 серпня Верховний суд Росії відхилив скаргу, заявивши, що рішення Путіна не суперечить Конституції. Позивачі планують оскаржити це рішення.

У Кремлі заявляють, що підписання указу про засекречування втрат військових у спецопераціях у невоєнний час нібито жодним чином не пов’язано з подіями на сході України, в яких, за версією Москви, російські війська "не беруть участі".