Британці через суд відберуть у "допінгової" російської чемпіонки призові

Виконавчий директор Лондонського марафону Нік Бітел пригрозив судовим розглядом всім легкоатлетам, у тому числі росіянці Лілії Шобуховій, які дискваліфіковані за вживання допінгу і не повернули призові за перемоги у змаганнях

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на insidethegames.biz.

"Правило IAFF про повернення всіх призових грошей для спортсменів, дискваліфікованих за порушення антидопінгових правил, має точно дотримуватися. Керівництво марафону вже повідомляло, що має намір ініціювати судовий процес щодо тих дискваліфікованих атлетів, які не повернули гроші. Такі кроки вже зроблені щодо Шобухової", - заявив Бітел.

За оцінками керівників Лондонського і Чиказького марафонів, Шобухова виграла близько $1,5 млн протягом 2009 - 2011 роки.

Шобухова була дискваліфікована в квітні 2014 року. Термін дискваліфікації спортсменки почався 24 січня 2013 і повинен був завершиться 23 січня 2015 року. Після цього Міжнародна асоціація легкоатлетичних федерацій (IAАF) подала позов до Спортивного арбітражного суду (КАС) в Лозанні з вимогою посилення термінів дискваліфікації. У червні 2015 КАС затвердив мирову угоду між IAАF і російської федерацією (ВФЛА) про терміни дискваліфікації спортсменки - 3 роки 2 місяці, який 24 серпня за рішенням WADA був скорочений на 7 місяців.

Всі результати росіянки з 9 жовтня 2009 року було анульовано. Спортсменка мала у своєму активі перемоги в трьох Чиказьких (2009 - 2011) і Лондонському (2010) марафонах.

У грудні 2014 року на німецькому телеканалі ARD вийшов документальний фільм, в якому повідомлялося про те, що російські спортсмени систематично вживали заборонені препарати за вказівкою своїх тренерів. За інформацією автора фільму, Шобухова, яка підозрювалася в порушенні антидопінгових правил, заплатила 450 тис. євро, щоб ВФЛА допустила її до участі в Олімпіаді-2012.

 

 

У понеділок Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) скоротило термін дискваліфікації Шобухової за порушення антидопінгових правил на 7 місяців. У підсумку він склав 2 роки 7 місяців і закінчився 23 серпня 2015.
Бітел намір цього тижня обговорити ситуацію з Шобуховою з Міжнародною асоціацією легкоатлетичних федерацій (IAFF), яка визнала рішення ВАДА про скорочення терміну дискваліфікації 37-річної росіянки.


Раніше Бітел підкреслив, що стосовно Шобухової раніше діє довічна заборона на участь у марафонах Світової серії.