Батальйон "Кривбас" показав фронтові документи з наказом Генштабу звільнити Іловайськ

Куратор 40-го батальйону "Кривбас" Микола Колесник, який був командиром батальйону під час операції під Іловайськом, показав журналістам документи, які підтверджують, що наказ наступати надійшов від Генштабу

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на УНІАН.

Колесник зазначив, що батальйону "Кривбас" вдалося зберегти фронтову документацію, до якої належать накази і телеграми, які надходили від Генерального штабу ЗСУ добровольчому батальйону. Куратор батальйону зачитав частину бойового розпорядження від 5 серпня 2014 року, яке надійшло йому о 12:30 від керівника сектору "Б" про події, пов’язанні з Іловайськом.

Читайте також: "Іловайськ". Уривки з майбутньої книги

Він зауважив, що в наказі Генштабу було сказано наступне: "Зранку 07.08 силами 40-го БТрО у взаємодії із 3 БТГР 51 окремої механізованої бригади (ОМБР) провести рейдові дії у напрямку Старобешево, Новокатеринівка, Іловайськ та до кінця доби провести прочісування і звільнення міста Іловайськ від терористів. Встановити повний контроль над містом та у взаємодії з підрозділами 3 БТРГ 51 ОМБР зайняти сім взводних опорних пунктів північніше та східніше Іловайська…".

Куратор батальйону продемонстрував розпорядження журналістам таким чином, як це дозволено законом.

Читайте такожТой, хто віддавав накази по Іловайську, знав, що наші війська не зможуть блокувати котел і будуть розбиті, - Андрій Сенченко

Колесник також повідомив, що батальйон передає оригінали трьох наказів головному редактору Цензор.НЕТ Юрію Бутусову як учаснику групи судової експертизи щодо подій в Іловайську. У подальшому вони мають бути передані військовій прокуратурі для долучення цих матеріалів до слідства.

За словами Бутусова, "цей документ повністю спростовує всі заяви начальника Генерального штабу, командувача АТО Віктора Муженка про те, що бойові дії та атака на Іловайськ, наступ, були сплановані виключно Семеном Семенченком, добровольцями некерованими, які самі раптом пішли у бій, і потрапили там в оточення, потім прохали їх звільнити".

Читайте також: Іловайськ. Як віра в перемогу обернулась трагедією

Нагадаємо, наприкінці серпня 2014 року після запеклих боїв бійці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом Донецької області. Російські військові обстріляли коридор, яким за домовленістю мали виходити українські бійці.

За офіційними даними, загинули 366 українських військових, 249 поранено, 128 взято в полон та 158 зниклих безвісти. Минулого тижня ГПУ оприлюднила повний список загиблих бійців під Іловайськом.