Київський суд визнав кримчан резидентами України наперекір Нацбанку

Апеляційний суд Києва скасував постанову Нацбанку, яка вважала кримчан нерезидентами України і протягом 10 місяців обмежувала їхні права

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Facebook адвоката та експерта Української Гельсінської групи з прав людини Олександра Зайця.

"Сьогодні Київський апеляційний адміністративний суд задовільнив нашу апеляцію. Пункт 1 Постанови НБУ № 699, яким НБУ визнав кримчан нерезидентами, із сьогоднішнього дня не діє. Кримчани знову стали резидентами", - написав Заєць.

За його словами, НБУ може подати касаційну скаргу з вимогою позбавити кримчан статусу резидентів. 

"Крім пункту 1 у постанові був ряд положень, які стосувалися юридичних осіб, - вони лишилися в силі", - написав адвокат. Однак, позитивом, на його думку, є те, що кримчани будуть виступати тепер як резиденти України.

Суд відмовився визнати факт дискримінації, зазначає Олександр Заєць, тому планується звернення із цього приводу до Європейського суду із прав людини.

Нагадаємо, у листопаді 2014 року Нацбанк прирівняв жителів Криму до нерезидентів України. Це створило для переселенців юридичні складнощі і змусило їх відстоювати свої права у суді.