У шлунках 90% морських птахів знайшли пластик

Екологи з Австралії і Великої Британії повідомили про глобальне забруднення вод Світового океану відходами з пластику

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на PNAS.

Згідно з проведеним вченими аналізом, приблизно 90% морських птахів у своїх шлунках містять частинки пластику. Результати своїх досліджень автори опублікували в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, а коротко з ними можна ознайомитися на сайті Державного об'єднання наукових і прикладних досліджень Австралії.

До своїх висновків вчені дійшли, проаналізувавши літературні джерела з проблеми, а також провівши власне моделювання розповсюдження пластикових відходів в океанах з урахуванням наявних екологічних теорій. Всього в роботі вчені розглянули до 186 видів птахів, що мешкають в районах Індійського, Тихого і Атлантичного океанів.

Проведені в період з 1962 по 2012 рік дослідження показали, що до 80 з 135 видів птахів (59%) містили у своїх шлунках пластикові частинки. Всього, на думку вчених, число жертв антропогенного впливу серед пернатих зростає з початку досліджень в геометричній прогресії.

Вчені прогнозують, що при збереженні існуючих темпів антропогенного впливу на екосистему Світового океану до 2050 року 99% усіх птахів у своїх шлунках переноситимуть пластикові відходи. Всього, за наведеними екологами даними, на кожен квадратний кілометр поверхні Світового океану припадає в середньому до 580 000 одиниць пластикових частинок.