У НАУ викрили схеми фінансових порушень на 300 млн грн

Аудитори МОН України надали негативний висновок за результатами проведення фінансового аудиту та аудиту відповідності в Національному авіаційному університеті, встановивши фінансових порушень на 300 млн грн

Про це пише Еспресо.TV з посиланням на Міністерство освіти і науки.

Відділом внутрішнього аудиту Міністерства освіти і науки України з 25 червня до 5 серпня 2015 року проведено позапланову перевірку у НАУ, за напрямами аудит відповідності та фінансовий аудит, за період його діяльності з 01.01.2008 року до 01.07.2015 року, коли на посаді ректора НАУ перебував Кулик М.С.

В результаті внутрішнього аудиту виявлено, що відповідальні посадові особи університету не в повній мірі дотримуються вимоги законодавства України, та не здійснюється якісний внутрішній контроль за станом використання коштів Державного бюджету.

"Це призвело до втрат матеріальних активів на загальну суму 115 751,71 тис грн;фінансових ризиків щодо втрати в подальшому матеріальних активів на суму 115 388,06 тис грн та неефективного використання бюджетних коштів – на 66 959,20 тис гривень", - йдеться в повідомленні.

Окрім того, в результаті перевірки були виявлені маніпуляції з землею, з квартирами, інвесторами, незаконне призначення низки ректорів.

"Також НАУ з грубими порушеннями вимог законодавства України здійснив закупівлю за державні бюджетні кошти, неправомірно застосувавши неконкурентну процедуру закупівлі в одного учасника (австрійської компанії) літаків на суму понад 30 млн грн, які весь час з моменту поставки у 2012 році не використовувались за призначенням", - зазначили у МОН.

Про результати аудиту буде офіційно поінформовано Міністерство внутрішніх справ України, Службу безпеки України та Генеральну прокуратуру України.

Нагадаємо, що раніше Сергій Квіт звільнив відділ внутрішнього аудиту, що перевіряв вищі навчальні заклади.

Повідомлялось, що в НАУ саботують робочий процес, через що можуть не виплатити зарплати та стипендії.