У вересні група з розслідування знищення Боїнга-777 визначиться щодо трибуналу

Країни спільної групи з розслідування авіакатастрофи рейсу МН-17 проведуть зустріч під час 70-ї сесії Генеральної асамблеї ООН у вересні для прийняття рішення щодо подальших кроків зі створення міжнародного трибуналу

Про це заявив у інтерв'ю Укрінформу постійний представник України при ООН Юрій Сергеєв, повідомляє Еспресо.TV.

"Зараз країни, які входять в так звану спільну групу з розслідування - Голландія, Малайзія, Австралія, Бельгія, Україна - виробляють формулу, яким має бути наступний крок для формування цього трибуналу. Очевидно, що до певного рішення країни прийдуть, зустрівшись тут, під час 70-ї Генеральної Асамблеї ООН", - зауважив він.

При цьому дипломат підкреслив, що консультації на рівні експертів, які відбулися наприкінці серпня, "свідчать про налаштованість країн просуватися далі".

Сергеєв наголосив, що загалом в ООН більшість країн підтримують позицію про створення трибуналу та покарання всіх винних у цьому злочині. За його словами, навіть країни, на які Росія чинить постійний тиск, "знайшли в собі мужність утриматися від голосування, а не голосувати "проти", як хотілося би Москві".

Широка підтримка існує, і трибунал буде створено в тій чи іншій формі, заявив дипломат.

Представник України висловив упевненість, що жодне вето Росії не зупинить процес встановлення та покарання винних у трагедії, "тому що існують інші механізми крім тих, що є в Раді Безпеки".

Нагадаємо, Сергеєв також повідомив, що під час 70-ї сесії Генеральної асамблеї ООН у вересні буде уточнено конкретний механізм позбавлення Росії права вето, яка, попри статус постійного члена Ради Безпеки Організації, порушує Статут ООН.