NASA опублікувало нові детальні фото Плутона

Нові знімки з космічної станції New Horizons продемонстрували величезну різноманітність рельєфу Плутона

Про це пише Еспресо.TV з посиланням на сайт NASA.

За словами одного з керівників проекту New Horizons Джеффа Мура, поверхня Плутона така ж складна, як поверхня Марса.

У свою чергу, глава команди вчених з вивчення знімків Адам Стерн зазначив, що "якщо б художник намалював Плутон таким перед прольотом New Horizons, я б вважав багато деталей зайвими".

New Horizons — автоматична міжпланетна станція NASA, запущена в рамках програми "Нові рубежі" (New Frontiers) і призначена для вивчення Плутона і його природного супутника Харона. Запуск було здійснено 19 січня 2006 року, з прольотом Юпітера (і гравітаційним маневром в його полі тяжіння) у 2007 році і Плутону — в 2015 році.

Станція New Horizons максимально наблизилася до Плутона (12,5 тисяч км) 14 липня 2015 року в 14:50 за київським часом. Космічний апарат протягом 30 хвилин повинен був провести близько 150 наукових вимірювань.

Повна місія станції New Horizons розрахована на 15-17 років. 

Повідомлялось, що зонд знайшов "крижані ріки" на поверхні Плутона, а на поверхні його супутника знайшли дивну червону пляму. Раніше NASA оприлюднило перше відео з поверхні Плутона, яке зроблено з фотографій, переданих на землю апаратом New Horizons.

Нагадаємо, вчені встановили, що товщина атмосфери на Плутоні становить понад 1,5 тис. кілометрів.

За словами дослідників, верхні шари атмосфери Плутона складаються переважно з азоту, а в нижніх присутні деякі вуглеводні.

Фото: NASA