Путін готується усунути Асада, - Bloomberg

Росія може розглядати варіант усунення сирійського президента Башара Асада, щоб відновити свій вплив у регіоні

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Bloomberg.

Намагаючись вступити до об'єднаної коаліції, що бореться проти "Ісламської держави", та відновити вплив у регіоні, Росія може дозволити скинути сирійського лідера Башара Асада. Про це виданню повідомляють джерела у владі та опозиції Сирії.

За їхніми словами, плани з усунення Асада обговорюються офіційними особами із трьох країн із червня, коли Володимир Путін приймав у себе принца Саудівської Аравії Мухаммеда.

Саудівська Аравія - основний ворог Асада в регіоні, а Росія - давній союзник, зазначає видання.Після візиту Мухаммеда до Росії приїздили вищі чиновники міністерств закордонних справ Близького Сходу.

Політика Росії, однак, не є прозорою. Пол Салем, віце-президент Інституту Близького Сходу в Вашингтоні зазначає, що нині у Росії зі США є безпрецедентна точка дотику - боротьба з "Ісламською державою". Тим не менш, Росія продовжує поставляти зброю та солдат у Сирію на підтримку Асада. 

Більше того, військова авіація Росії в Сирії вже готується до нових бойових завдань на новій базі у Сирії. Це може означати або готовність підтримати Асада у разі перевороту, або ж "допомогти" Асаду піти.