Як Росія використовує Сирію, щоб Захід забув про Україну

Вперше з 2013 року тема російсько-сирійських стосунків хвилювала світ більше, ніж війна на Донбасі. Росія використовує Сирію як привід відволікти Захід від замороженого конфлікту на сході України

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на The Moscow Times.

У вересні вперше з 2013 року тема стосунків між Росією та Сирією сильно витіснила російсько-український конфлікт як у трендах Google, так і в соцмережі Twitter. Так, у понеділок Росії та Сирії було присвячено 16 627 твітів, у той час як ролі Росії в конфлікті на Донбасі присвятили тільки 1074 повідомлень. Подібну картину підтверджує і аналітика Google Trends, яка визначає найпопулярніші теми в мережі.

Наплив мігрантів до Європи, що послідував одразу ж після повідомлень про облаштування російської військової бази у сирійській Латакії, помістив конфлікт у східній Україні далеко на маргінес.

"Сирія - більша проблема для Заходу, тож Росія може використати шум навколо неї, щоб приховати події в Україні.Вже ясно, що для Кремля не існує доброї стратегії виходу із конфлікту (на сході України - ред.). Сирія - чудовий спосіб відволікти увагу, у той час як українська ситуація заморожена", - сказав політичний аналітик Дмитро Орєшкін у коментарі виданню.

Спад інтересу до російсько-українського конфлікту на фоні сирійських подій видно і в публікаціях у ЗМІ. Минулого місяця 690 тис. матеріалів розкривали проблеми стосунків Росії та Сирії. Протягом цього ж періоду про Росію в Україні говорили лише у 102 тис. публікаціях і новинах. Подібна картина спостерігається також у прокремлівських ЗМІ.

"Кремль не хоче говорити про проблеми, які хвилюють Захід, такі як Україна. Тож шукає чогось, що могло би змінити порядок денний. Тому є спроба відвернути увагу спільноти від України - Сирія це тільки один із варіантів", - сказаль Василь Гатов, запрошений науковий співробітник в Університеті Південної Каліфорнії.