Порошенко та Столтенберг відкрили у Львові міжнародні навчання "Україна-2015"

Президент Петро Порошенко та генеральний секретар НАТО Йєнс Столтенберг взяли участь у церемонії відкриття міжнародних навчань "Україна-2015"

Про це повідомляє Еспресо.TV із посиланням на офіційний сайт глави держави.

Президент Петро Порошенко у Львові зустрівся із генеральним секретарем НАТО Йєнсом Столтенбергом. Разом вони вирушили до Міжнародного центру миротворчості та безпеки, де взяли участь у церемонії відкриття міжнародних навчань "Україна-2015" з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій в рамках програми "Партнерство заради миру".

Коментуючи відкриття, президент зазначив у Facebook, що масштаби навчань вражаючі: "до них залучено 1100 рятувальників із 34 країн світу. Це - прояв солідарності в один із найскладніших часів в історії України".

Глава держави назвав участь у навчаннях представників 34 країн Європи, Америки, Азії проявом солідарності з українським народом в один із найскладніших періодів у його новітній історії.

"Ми вдячні нашим партнерам в НАТО за можливість провести ці міжнародні навчання в Україні та їх підготовку", – заявив Петро Порошенко. Окремо глава держави подякував за професійну, технічну, гуманітарну підтримку, що надають держави НАТО Україні.

У свою чергу, Генеральний секретар НАТО Йєнс Столтенберг наголосив: "НАТО існує, щоб забезпечити безпеку людей, і це включає в себе ліквідацію наслідків катастроф". НАТО проводить такі навчання вже 15 років.

Йєнс Столтенберг зазначив, що кожного року представники країн альянсу збираються разом не для того, щоб навчатись воювати, але – щоб відпрацювати взаємодію перед лицем катастроф, навички з рятування людських життів.

Генеральний секретар НАТО відзначив, що Україна знає про катастрофи з свого власного досвіду – природні та техногенні.

"За будь-яких обставин, незалежно від причини, Україна та її партнери мають бути готовими і здатними відреагувати якомога ефективніше", – наголосив він.

Йєнс Столтенберг підкреслив: "Це – не військові навчання. Це можливість для тих, хто має реагувати першим, з країн альянсу і країн-партнерів, попрацювати разом – виконуючи пошуково-рятувальні роботи, відпрацьовуючи взаємодію фахівців хімічного, біологічного і радіологічного захисту, а також для представників поліції, медичних і пожежних служб". 

Йєнс Столтенберг подякував президенту України та українцям за те, що країна приймає ці навчання.

"Приймаючи ці навчання, ви демонструєте, що Україна хоче зробити свій внесок у безпеку народів Європи та всього євроатлантичного регіону", – зазначив він.

Генсек НАТО наголосив: "Ці навчання можуть реально і суттєво змінити наші підходи до реагування на реальні надзвичайні ситуації в Україні чи в будь-якій іншій країні-члені чи партнері НАТО". За його словами, до цих навчань приєднались спостерігачі з ООН та ЄС, а також з Японії та Йорданії.

Йєнс Столтенберг зазначив, що досвід попередніх навчань дав змогу врятувати життя людей у всьому світі, зокрема після буревію "Катрін" і землетрусу в Пакистані в 2005 році, повені в Боснії та Герцеговині в 2014 році. "Уроки цього тижня також допоможуть рятувати життя людей в майбутньому", – заявив Генсек НАТО.