Росія і Японія відновили обговорення мирного договору

У Москві пройшли переговори міністрів закордонних справ Росії та Японії, що, за їхніми словами, ознаменували відновлення діалогу двох країн про укладення мирного договору

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Російську службу ВВС.

Відносини між Росією і Японією серйозно ускладнилися за останній рік, а після недавнього візиту російського прем'єр-міністра Дмитра Медведєва на Курильські острови країни обмінялися різко критичними заявами на адресу один одного.

У понеділок, 21 вересня, глава МЗС Японії Фуміо Кисида заявив, що його візит до Москви означає відновлення переговорів по мирному договору.

Його російський колега Сергій Лавров уточнив, що на порядку денному - лише тема мирного договору, а питання про приналежність Південних Курил не є предметом обговорення.

"Москва чекає від Токіо визнання підсумків Другої світової війни, включно зі Статутом ООН, тільки після цього можливе укладання мирного договору", - заявив Сергій Лавров.

Після закінчення Другої світової війни між Радянським Союзом і Японією так і не був укладений мирний договір.

Токіо претендує на південні острови Курильської гряди Ітуруп, Кунашир, Шикотан і Хабомаї, посилаючись на Сімоносекський трактат 1855 року.