Німеччина вимагає від Росії пояснити, кого вона бомбила в Сирії

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр звернувся до Росії за роз'ясненнями конкретних цілей її авіаударів в Сирії

Це сталося в кулуарах Генеральної асамблеї ООН в Нью-Йорку в середу, 30 вересня, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Deutsche Welle.

"Досі нам не надали жодної інформації по суті, що стосується цілей і методів цих авіаударів", - сказав міністр.

В інтересах Москви надати світовій спільноті цю інформацію якомога швидше, підкреслив він.

Штайнмайєр наполягає на тому, що будь-які військові дії на території Сирії повинні бути узгоджені на міжнародному рівні. В іншому випадку і без того напружена обстановка загрожує виникненням подальших непорозумінь між партнерами, застеріг він.

Міністр закордонних справ Німеччини вказав на те, що одними тільки військовими діями сирійський конфлікт врегулювати неможливо і порадив Росії, США і сусідам Сирії по регіону якомога швидше включитися в дипломатичний процес.

Для мирного врегулювання в Сирії Штайнмайєр пропонує групі з країн, які мають право вето в Радбезі ООН, Єврокомісії та Німеччини, яким вже вдалося вирішити суперечку навколо іранської атомної програми, розширитися і продовжити пошук дипломатичного вирішення конфлікту в Сирії.

На його думку, повинні приєднатися до групи Туреччина, Саудівська Аравія та Іран.

Нагадаємо, 30 вересня поблизу міста Хомс Росія здійснила свій перший авіаудар по позиціях повстанців.

За даними The New York Times і The Independent, Росія бомбить регіон, який контролюють не бойовики "Ісламської держави", а опозиціонери з Вільної армії Сирії, тобто озброєна сирійська опозиція.

Інформація про кількість жертв авіаудару різниться. Так, німецькі журналісти відразу після авіаудару повідомляли про 65 загиблих. Водночас Сирійська обсерваторія з прав людини заявила, що загинуло щонайменше 30 людей, у тому числі 12 дітей.

В той же час, офіційний представник міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова назвала "вкиданням" інформацію про те, що в результаті дій російських ВПС у Сирії загинули мирні жителі.