Навколо Оскарівського комітету новий скандал: Україна цьогоріч не змагатиметься за "Оскар"

Вчора сплив термін подачі заявок на "Оскар", а український Оскарівський комітет так і не зміг розглянути фільми-претенденти та висунути номінантів від України

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на відкритий лист українських продюсерів.

1 жовтня закінчився термін подачі заявок на премію "Оскар" в номінації "найкращий фільм іноземною мовою". Продюсери фільмів "Брати. Остання сповідь", "Поводир", "Під електричними хмарами", "Незламна" опублікували відкритий лист, в якому закликали Спілку кінематографістів України і Оскарівський комітет до негайних дій. Зокрема, вони запропонували звернутися до Американської кіноакадемії з проханням надати Україні можливість податися цього року після офіційного дедлайну.

У свою чергу НСКУ оприлюднила відповідь, у якій повідомила, що українська сторона повністю залежить від оперативної роботи Американської кіноакадемії. 

"Національна спілка кінематографістів України подала до Американської кіноакадемії усі необхідні документи для затвердження нового складу Українського Оскарівського комітету наприкінці червня 2015 року й очікує рішення Виконавчого комітету в номінації "Найкращий фільм іноземною мовою", який має схвалити Український Оскарівський комітет. Досі Виконавчий комітет, аби розглянути це питання, не збирався", - йдеться у листі.

НСКУ також заспокоїла, що світова кіноспільнота поінформована про наявність в Україні фільмів, продюсери яких планують подати їх на "Оскар". 

Прийом та розгляд фільмів у НСКУ вважають "некоректним". "Разом із тим, вважаємо некоректним розпочинати діяльність з приймання та розгляду Українським Оскарівським комітетом фільмів до моменту його офіційного затвердження", - йдеться у відповіді.

Якщо виконавчий комітет Академії схвалить новий склад Українського Оскарівського комітету і надасть дозвіл подати фільм, попри те, що строки спливли, Україна зможе взяти участь в оскарівських перегонах. Якщо ж ні, то шансу здобути "Оскар" цьогоріч не буде.