Антиросійські санкції зривають продаж української "дочки" ВТБ банку

Санкції України проти групи ВТБ Банку Москви заблокували переговори з продажу його "дочки" в Україні - "БМ банку", крім того, не дозволяють російським акціонерам її докапіталізувати

Про це повідомив журналістам старший віце-президент ВТБ Михайло Якунін, передає Еспресо.TV з посиланням на ПРАЙМ.

Санкції України проти 28 російських банків припускають відмову українських структур в наданні фінансової допомоги, позик, гарантій, а також блокування українських активів компаній. У списку санкцій, зокрема, потрапили "Газпромбанк", "Банк Москви" і "Россельхозбанк", а також банки, що працюють в Криму.

"Ми зараз серйозно обмежені у своїх правах як акціонер, це нам не дозволяє активно щось робити. Національний банк заблокував нам докапіталізацію (дочірнього) банку. Ми планували це робити, було прийнято рішення тут в Москві - не змогли завершити процес по причині офіційної відмови Національного банку України", - повідомив Якунін.

Крім того, зірвані плани з продажу українського банку. "Ми в принципі опрацьовували питання продажу акцій, були потенційні покупці. Зараз це теж заблоковано. Ми були в рамках due diligence", - додав він.

За словами старшого віце-президента ВТБ, поки БМ-банк працює в штатному режимі, проводить всі операції, і капіталу на якийсь час йому буде достатньо. Однак подальша доля банку знаходиться в рамках відповідальності української сторони, заявив Якунін.

"Санкції для нас були повною несподіванкою ... Ми як акціонер не можемо дати капіталу. Поки банк виконує всі нормативи, стійкий, працює. Але всі наслідки, які неминуче настануть, лежать на українській стороні ...", - підкреслив Якунін.

Нагадаємо, українські банки ввели в дію фінансові санкції проти Росії. Рішенням Нацбанку з 2 жовтня 2015 всі кредитні організації країни зобов'язані ввести в дію санкції проти 105 юридичних і 388 фізичних осіб, які раніше потрапили в санкційні списки України.