Росія вдвічі скоротить потужність газопроводу "Турецький потік" в обмін на "Північний потік-2"

"Газпром" відмовився від будівництва двох ниток "Турецького потоку". За його словами, 32 млрд куб. м газу концерн компенсує за рахунок "Північного потоку-2"

Про це передає "Интерфакс" з посиланням на главу монополії Олексія Міллера, передає Еспресо.TV.

"Потужність "Турецького потоку" становитиме до 32 млрд куб. м газу... Це з урахуванням тих потужностей, які заявлені на півночі (газопровід "Північний потік"), - пояснив він.

Спочатку загальна потужність "Турецького потоку" повинна скласти 63 млрд куб. м газу на рік. Він повинен був складатися з чотирьох ниток по 15,75 млрд куб. м в рік.

Про те, що "Газпром" відмовиться від планів з будівництва третьої і четвертої ниток газопроводу, повідомлялося на початку серпня, але тоді заступник голови монополії Олександр Медведєв це заперечував.

"Ми домовилися з турецькими партнерами, що спочатку визначимося з ниткою номер один. А потім будемо дивитися інші нитки. Але якщо хтось думає, що Туреччина відмовилася від другої і третьої нитки, то це не так. І все буде залежати від того, який попит буде пред'явлений Європою", - пояснив Медведєв.

Міністр енергетики Росії Олександр Новак 2 жовтня повідомив журналістам, що міжурядову угоду по "Турецькому потоку" підпишуть не раніше грудня 2015 року - січня 2016 року. Тоді він пояснив затримку тим, що уряд Туреччини не сформований. Його сформує парламент, а вибори парламенту відбудуться в листопаді.

За словами Новака, один з ключових пунктів міжурядової угоди - число ниток газопроводу, які протягнуть на першому етапі будівництва. Остаточне рішення не прийнято, говорив міністр.

Читайте також: Турецький недогамбіт. Чому Європа не купуватиме російський газ в Туреччині

Нагадаємо, раніше заступник міністра енергетики та природніх ресурсів Туреччини заявив, що переговори по "Турецькому потоку" заморожені

В серпні представник Єврокомісії заявив, що проект газопроводу Tesla, який має стати продовженням "Турецького потоку" у Балканські країни, не є пріоритетним для країн Південно-Східної Європи.

"Турецький потік" - це заміна попереднього російського "мегапроекту" газопроводу "Південний потік", який країна закрила через антимонопольні перепони Євросоюзу. "Турецький потік" повинен обійти Україну і доставляти російський газ через Чорне море та Туреччину до кордону з Грецією.

Слід зазначити, що "Газпром" підписав угоду акціонерів спільної проектної компанії, яка займатиметься будівництвом газопроводу Nord Stream 2. Запуск Nord Stream 2 є частиною проекту "Газпрому" на шляху до відмови від українського транзиту.

Після цього російські ЗМІ почали писати, що "Газпром" знайшов черговий спосіб позбавити Україну транзитних доходів.

Також прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк розкритикував будівництво газопроводу Nord Stream-2 з Росії і заявив, що Україна втратить $2 млрд транзитних доходів, Словаччина - $800 млн.

А прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо виступив категорично проти будівництва газопроводу "Північний потік-2" і має намір висловити свою позицію на Європейській Раді.