Українському чемпіону Європи зі стрибків у воду не дозволять виступати за Росію на Олімпіаді-2016

Дворазовий чемпіон Європи, бронзовий призер чемпіонату світу-2011 зі стрибків у воду Олександр Бондар хоче отримати російське громадянство і виступати за нову батьківщину

Проте українська сторона не дозволить спортсмену виступати під триколором на Олімпіаді-2016, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Спорт-Экспресс" в Украине".

"Ні сам спортсмен, ні його тренер, не ставили до відома ні федерацію, ні міністерство, ні НОК про наміри виступати за іншу країну. Олександр на початку року повідомив, що припиняє спортивну діяльність, розірвав контракт і поїхав. Якщо все-таки ця інформація підтвердиться і ми отримаємо відповідне повідомлення, то відповідь, швидше за все, буде такою: "Якщо Бондар хоче взяти участь в Олімпійських іграх 2016 року, то він може це зробити тільки у складі збірної України". Для цього йому потрібно буде для початку пройти відбір у грудні на чемпіонаті України", - кажут ьв українській федерації.

Нещодавно президент Російської федерації стрибків у воду Олексій Власенко заявив, що 21-річний луганчанин Олександр Бондар, який раніше захищав кольори збірної України, найближчим часом отримає російське громадянство і буде у складі збірної Росії готуватися до Олімпіади.

Нагадаємо, що ще на початку року стало відомо про те, що дворазовий чемпіон Європи-2013, бронзовий призер чемпіонату світу-2011 і фіналіст Олімпіади-2012 Олександр Бондар переїхав на постійне місце проживання до Москви.

За регламентом Міжнародної федерації плавання (FINA) для зміни спортивного громадянства вимагається мешкати на території нової батьківщини не менше 12 місяців. Але ось в тому, що стосується Олімпіади, правила куди жорсткіші. Стаття 41-а Олімпійській хартії МОК свідчить, що спортсмен, що змінив громадянство, може представляти на Олімпійських іграх нову країну тільки після заікнчення періоду в три роки після його останнього виступу за попередню збірну.

Останній раз Олександр Бондар виступав за збірну України на чемпіонаті Європи у Берліні в серпні 2014-го, а значить правило "трьох років" він ніяк не зможе виконати до Ігор в Ріо.

Правда, в статті є обмовка, що період може бути скорочений або навіть скасований Виконком МОК але за погодженням з Міжнародної федерацією плавання.