Чорно-білу фотографію з пенісом продали майже за півмільйона доларів

Одна з найвідоміших фотографій ХХ століття стала найдорожчим лотом цього сезону

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на ТАСС.

"Чоловік у костюмі з поліестеру" став найдорожчим лотом цього сезону і другою за вартістю роботою художника Роберта Мепплторпа. Її продали на аукціоні Sotheby's за $ 478 тис., що майже вдвічі перевищило її первісну оцінну вартість.

На знімку зображений темношкірий чоловік у костюмі - коханець Мепплторпа. Голови людини не видно, на передньому плані його пеніс - ширінка брюк розстебнута.

За словами керівника відділу фотографій Sotheby's Крістофера Махоуні, "для нас було великою честю виставити на торги таку важливу і рідкісну роботу Роберта Мепплторпа, і фантастичний результат аукціону - свідоцтво незгасної значущості фотографа". "У той час, коли був зроблений знімок - в 1980 році - він був, дійсно, авангардним, але і сьогодні він продовжує залишатися не менш актуальним", - вважає експерт.

За його даними, за минулі кілька днів фотографічних торгів загальний обсяг продажів склав $3,3 млн. 

Востаннє цей чорно-білий знімок культового і скандально відомого американського фотографа виставлявся на торги 23 роки тому, коли її продажна вартість склала всього $ 9,9 тис. Таким чином, за чверть століття популярний фотознімок подорожчав майже в 50 разів.

Роберт Мепплторп отримав скандальну популярність за свої еротичні фотографії. "Чоловіка в костюмі з поліестеру" іноді називають однією з найбільш значущих фотографій другої половини минулого століття.

Мепплторпа помер в 1989 році від ускладнень, викликаних СНІДом, у віці 42 років. З тих пір його роботи різко зросли в ціні.