Польща і Прибалтика домовились про спільний газопровід, щоб не брати газ у Росії

Сьогодні у Брюсселі очільники Латвії, Литви, Естонії та Польщі підписали договір, який розірве залежність балтійських країн від російського газу

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на латвійську публічну станцію Latvijas Sabiedriskie mediji.

"Сьогоднішнє підписання стосується європейської солідарності. Воно стосується лідерів, які приймають відповідальні рішення для підвищення нашої солідарності і посилення нашої гнучкості. Сьогодні ми зробили набагато більше, ніж покладення краю енергетичної ізоляції балтійських країн. Ми надалі об'єднали регіон. Сьогодні ми погодили європейську інфраструктуру, яка нас об'єднає, замість того, щоб розділяти", - сказав президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер на церемонії підписання.

Перший газопровід з'єднає Польщу та Литву, розірвавши енергетичну залежність балтійського регіону, яка тривала ще з радянських часів.

Сьогоднішній договір дозволить розпочати роботу над газопроводом, який мають завершити до грудня 2019 року.

Конструкція коштує 558 млн євро, 330 із яких походять із Європейської комісії. Новий газопровід буде мати ширину 700 мм і довжину 534 км, 357 із який пройдут територією Литви, а решта - Польщі.

Початкові потужності передбачають 2,4 млрд кубометрів газу на рік із Польщі до Литви та 1 млрд кубометрів на рік у протилежному напрямку. 

Нагадаємо, до 2022 року Європа планує запустити дев'ять проектів з енергонезалежності і диверсифікації поставок газу.

Для отримання незалежності від Росії Польща відкрила нещодавно портал із прийому зрідженого природного газу в порті Свиноустя.