У МВС стартував набір кіберполіцейських

Старт набору оголосили прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков

Презентація новоствореного Департаменту кіберполіції відбулася сьогодні, 15 жовтня, у Міністерстві внутрішніх справ, передає Еспресо.TV із посиланням на офіційний сайт МВС.

За словами глави уряду, проблема кіберзлочинності турбує не лише Україну, а й увесь світ. Одним з аспектів тероризму є крадіжка і злом баз даних як закордонних, так і вітчизняних державних органів влади. Під загрозою злому можуть перебувати державні реєстри з персональними даними громадян. Захистити ці он-лайн сервіси від кіберзловмисників повинні працівники новоствореного департаменту.

Арсеній Яценюк зазначив, що українські ІТ-фахівці є одними з кращих у світі. Глава уряду підтримав рішення міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова щодо створення нового підрозділу. До його технічного оснащення можуть долучитися західні партнери. Крім того, МВС отримало право самостійно визначати заробітну платню кіберагентів. 

До кіберполіції, яка стала територіальним міжрегіональним підрозділом Національної поліції, планують набрати близько 400 працівників, серед яких – 187 інспекторів і 39 спеціальних агентів інформаційних технологій.

За словами Арсена Авакова, зарплата кіберфахівців складатиме від 6 до 30 тисяч гривень.

У кіберсередовищі, каже міністр внутрішніх справ, з'явилися нові схеми вчинення злочинів.

За словами начальника Управління боротьби з кіберзлочинністю МВС України Сергія Демедюка, діяльність підрозділу кіберполіції буде направлена на протидію кіберзлочинам та забезпечення кібербезпеки.

Сергій Демедюк зазначив, що основними відмінностями новоствореного підрозділу стане захист інтересів пересічного українця в мережі Інтернет та швидка он-лайн допомога користувачам. Крім того, кіберполіцейський в режимі реального часу буде допомагати потерпілим, правоохоронним органам інших держав і внутрішнім відомчим органам української правоохоронної системи, використовуючи канали  міжнародного контактного пункту, який діє на базі МВС та здійснювати блокування, виявлення й перешкоджання діям зловмисників, які знаходяться за територією України.