Кабмін схвалив законопроект щодо протидії інтернет-піратству

Сьогодні, 21 жовтня, Кабмін схвалив проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту авторського права і суміжних прав у мережі інтернет", що містить дієві механізми протидії інтернет-піратству

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на прес-службу Мінекономрозвитку.

Проект Закону був розроблений за участю представників бізнес-асоціації, власників авторських прав і хостинг-провайдерів. Зокрема автори проекту вводять низку дієвих інструментів захисту авторських прав і протидії поширенню піратського контенту.

Одним із головних нововведень є досудова можливість видалення або обмеження доступу до інформації, що порушує авторське право. При цьому передбачено штрафні санкції в розмірі від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходу за невиконання добросовісної вимоги щодо блокування нелегального контенту. Аналогічні штрафи загрожують у випадку відмови ідентифікувати користувача, який розмістив контент, що порушує авторські права. Також законопроект містить важливі зміни до Закону України "Про нотаріат", які уможливлюють забезпечення нотаріусом доказів у мережі інтернет.

"Захист авторського права, як одного з ключових активів у будь-якому бізнесі, є обов’язковою передумовою для залучення інвестицій в Україну. Тому дуже важливо позбутися сумнівного іміджу країни з високим рівнем інтернет-піратства. Для цього необхідні дієві механізми блокування піратського контенту", - наголосила перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі Юлія Ковалів.

У відомстві пояснили, що новий законопроект унеможливлює застосування економічних санкцій до України як "пріоритетної країни" у "Спеціальному Списку 301", і наближає законодавство України до законодавства країн ЄС. Найближчим часом його буде подано на розгляд до Верховної Ради.

На початку жовтня Американська асоціація кінокомпаній (Motion Picture Association of America, MPAA) звернула увагу Уряду США на перелік найбільших світових порушників авторських прав. Серед них було вказано й декілька українських ресурсів, у тому числі Kinogo.co та Extratorrent.cc.

Нагадаємо, раніше глава МВС Арсен Аваков повідомив про створення кіберполіції в рамках реформування підрозділів Міністерства внутрішніх справ в Україні, набір до якого вже стартував.  Основним завданням нової поліції буде протидія кіберзлочинності, зокрема, скімінгу, фішингу, піратству, онлайн-шахрайству.